Opis
Truskawka liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane truskawki zawierają 100% owoców truskawki i żadnych dodatków.
Truskawki świeże są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii. Truskawki świeże posiadają flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Dzięki temu mają wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu, usprawniają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i niwelują ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej. Z tego względu truskawki hamują powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe sporej ilości witaminy C.