Soczewica Czarna (Beluga) BIO

Dodaj do Listy życzeń

Kawior w wersji roślinnej!  Czarna soczewica to elegancja i zdrowie na Twoim talerzu! Idealna do sałatek i lekkich dań.

3,90  / 100 g

16 w magazynie


Wybrana ilość: 0.1 kg

Waga netto: 

0,1

Kraj pochodzenia: 

Grecja

Certyfikat EKO/BIO: 

TAK

Frakcja: 

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

BIO soczewica czarna, zwana belugą, to drobne, lśniące ziarna przypominające kawior. Szybko się gotuje, nie traci kształtu i jest niezwykle odżywcza.

Właściwości zdrowotne:

  • Bardzo bogata w białko i żelazo
  • Wysoka zawartość antyoksydantów
  • Wspiera regenerację organizmu
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Indeks glikemiczny: ~30 (niski)

SKŁADNIKI ekologiczna soczewica czarna Beluga 100 %.

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna1283 kJ/304 kcal
Tłuszcz1,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany41 g
Cukry2,0 g
Błonnik17 g
Białko23 g
Sól0,02 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 30 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

Przykładowe wykorzystanie w kuchni:

  • Doskonale sprawdza się w sałatkach,
  • zupach,
  • daniach jednogarnkowych.
  • pikantnych przekąsek
  • daniach z warzywami.