Soczewica Zielona BIO

Dodaj do Listy życzeń

Solidna dawka roślinnego białka, zdrowa podstawa codziennej kuchni! Bogactwo smaku i wartości. Taka właśnie jest Zielona Soczewica.

2,70  / 100 g

10 w magazynie


Wybrana ilość: 0.1 kg

Waga netto: 

0,1

Kraj pochodzenia: 

Turcja

Certyfikat EKO/BIO: 

TAK

Frakcja: 

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

BIO soczewica zielona to klasyk kuchni roślinnej, bogaty w białko i minerały. Jej delikatny, lekko orzechowy smak pasuje do wielu potraw.

Właściwości zdrowotne:

  • Wysoka zawartość błonnika i białka
  • Źródło żelaza, fosforu i cynku
  • Wspiera układ sercowo-naczyniowy
  • Pomaga w regulacji poziomu glukozy
  • Indeks glikemiczny: ~21–29 (niski)

SKŁADNIKI ekologiczna soczewica zielona 100 %.

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna1241 kJ/296 kcal
Tłuszcz1,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany30 g
Cukry2,0 g
Błonnik31 g
Białko26 g
Sól0,02 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

Przykładowe wykorzystanie w kuchni:

  • Świetna do dań jednogarnkowych,
  • gulaszy,
  • past,
  • kotlecików i pasztetów roślinnych.