Soczewica Czerwona BIO

Dodaj do Listy życzeń

BIO soczewica czerwona – szybka, zdrowa i pełna smaku! Idealna na codzienny, sycący posiłek.

2,40  / 100 g

10 w magazynie


Wybrana ilość: 0.1 kg

Waga netto: 

0,1

Kraj pochodzenia: 

Turcja

Certyfikat EKO/BIO: 

TAK

Frakcja: 

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

BIO soczewica czerwona to szybko gotująca się odmiana, idealna dla zabieganych. Delikatna w smaku i lekkostrawna.

Właściwości zdrowotne:

  • Wysoka zawartość białka i błonnika
  • Naturalne źródło kwasu foliowego
  • Wspiera odporność i metabolizm
  • Działa korzystnie na układ pokarmowy
  • Indeks glikemiczny: ~21–28 (niski)

SKŁADNIKI ekologiczna soczewica czerwona 100 %.

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna1515 kJ/362 kcal
Tłuszcz2,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g
Węglowodany60 g
Cukry2,0 g
Błonnik11 g
Białko26 g
Sól0,02 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 10-15 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

Przykładowe wykorzystanie w kuchni:

  • Idealna do zup kremów,
  • curry,
  • past kanapkowych,
  • kotlecików roślinnych.