Mąka Orkiszowa Chlebowa typ 1050 EKO

Dodaj do Listy życzeń

Szukasz mąki, która łączy głęboki smak z wysoką wartością odżywczą? Postaw na orkiszową typ1050 – to mąka o wyższym typie, bogata w błonnik, minerały i naturalną energię. Idealna do wypieku chleba, bułek i bardziej „konkretnych” wypieków. Zdrowo, smacznie i bez kompromisów.

17,90 

6 w magazynie

Waga netto: 

1 kg

Kraj pochodzenia: 

Polska

Certyfikat EKO/BIO: 

TAK

Frakcja: 

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

Mąka orkiszowa typ 1050 Orvita to wartościowy wybór dla osób szukających zdrowszych alternatyw w codziennej diecie. Powstaje z orkiszu – leczniczej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest uznana za najszlachetniejszą w grupie odmian zalecanych przez Hildegardę z Bingen. Charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika oraz witamin z grupy B, a także minerałów takich jak żelazo, cynk, magnez i fosfor.

Dzięki wyższemu typowi (1050), mąka ta zawiera więcej składników z zewnętrznych warstw ziarna, przez co ma ciemniejszy kolor, bardziej intensywny smak i wyższą wartość odżywczą niż mąka jasna (np. typ 630). Jest bardziej sycąca i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Mąka orkiszowa 1050 od Orvity nie zawiera żadnych dodatków – to czysty, naturalny produkt, idealny dla osób świadomie dbających o dietę i jakość spożywanych produktów.

Skład: 100% prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna1543 kJ/ 364 kcal
Tłuszcz1,75 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,28 g
Węglowodany73,77g
Cukry2,94 g
Błonnik6 g
Białko13,75 g
Sól0,09 g

Mąka orkiszowa typ 1050 doskonale sprawdza się w wypiekach wymagających bardziej „treściwego” charakteru – takich jak

  • domowy chleb,
  • bułki,
  • pizza,
  • drożdżówki
  • ciasta pełnoziarniste. Można łączyć ją z jaśniejszymi typami mąk dla uzyskania idealnej konsystencji i smaku.
  • świetnie nadaje się też do przygotowania zakwasu,
  • ciasta na pierogi,
  • wytrawnych tart czy pasztecików.