Ziarno niebieskiej kukurydzy na Popcorn BIO

Dodaj do Listy życzeń

Ziarna niebieskiej kukurydzy BIO wyglądają bajecznie – po uprażeniu zamieniają się w śnieżnobiały, chrupiący popcorn! 🍿

Naturalne źródło antyoksydantów, bez chemii, bez dodatków – za to z oryginalnym smakiem i historią sięgającą dawnych upraw Ameryki Środkowej.

Idealny na filmowy wieczór lub zdrową przekąskę w pracy

1,85  / 50 g

35 w magazynie


Wybrana ilość: 0.05 kg

Waga netto: 

50 g

Kraj pochodzenia: 

Włochy

Certyfikat EKO/BIO: 

TAK

Frakcja: 

ziarno

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

Poznaj wyjątkowy smak natury! 💙

Niebieska kukurydza to stara, rzadko spotykana odmiana, która zachwyca nie tylko kolorem, ale też bogactwem składników odżywczych. Jej ziarna są naturalnie niebiesko-fioletowe dzięki obecności antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy wspierających organizm i opóźniających procesy starzenia.

Po uprażeniu ziarna zmieniają się w śnieżnobiały popcorn o delikatnym, lekko orzechowym smaku i wyjątkowym aromacie. To zdrowa alternatywa dla klasycznych przekąsek – bez dodatku tłuszczu, cukru i sztucznych składników. Idealna propozycja na filmowy wieczór, przyjęcie lub zdrową przekąskę w pracy.

Składniki: kukurydza niebieska ziarno* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna1464kJ/374 kcal
Tłuszcz3,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g
Węglowodany64 g
Cukry1,4 g
Błonnik8,9 g
Białko11 g
Sól0 g

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię lub do garnka wlej odrobinę oleju (najlepiej kokosowego). Wsyp porcję ziaren, przykryj i potrząsaj naczyniem, aż pukanie ustanie. Gotowy popcorn możesz przyprawić solą, ziołami lub na słodko – np. cynamonem i ksylitolem.

Ciekawostka: niebieska kukurydza pochodzi z Ameryki Środkowej i była uprawiana już przez rdzennych mieszkańców Meksyku. Choć ziarna mają piękny, głęboki kolor, po uprażeniu stają się śnieżnobiałe – jakby skrywały w sobie małą magię natury!