Mąka orkiszowa typ 405

Dodaj do Listy życzeń

Wybierz orkisz, który leczy.
Zboże św. Hildegardy, w wersji najczystszej – bez krzyżówek, bez kompromisów. Dla tych, którzy chcą piec z troską o ciało i równowagę ducha.

1,69  / 100 g

150 w magazynie

Wybrana ilość: 0.1 kg

Waga netto: 

0,1 kg

Kraj pochodzenia: 

Niemcy

Certyfikat EKO/BIO: 

Frakcja: 

mąka

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

„Orkisz to najlepsze zboże – ciepłe, tłuste i pełne siły” – św. Hildegarda

Typ 405 to mąka najjaśniejsza – wytwarza się ją poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Jest niezwykle delikatna w smaku i strukturze, dlatego doskonale nadaje się np. do biszkoptów, kisieli oraz innych ciast i deserów lub do stosowania w kuchni dla dzieci. Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn. To właśnie ten orkisz – czysty, niemodyfikowany, pierwotny – uznawany jest za najbardziej wartościowe zboże dla zdrowia i ducha.

Produkt zawiera gluten.

 

Typy mąki orkiszowej

Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:

Mąki białe, najdrobniejszego przemiałutzw. biszkoptowe200-450
Mąki białe, średniego przemiałutzw. uniwersalne500-700
Mąki białe, grubego przemiałutzw. chlebowe1000-1300
Mąki ciemne, grubego przemiałutzw. pełnoziarniste1500-1800
Mąki ciemne, grubego przemiałutzw. razowe2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

SKŁAD: 100% mąka orkiszowa z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn

Zastosowanie w kuchni:

  • lekkie ciasta, torty i babki
  • naleśniki, placuszki i gofry
  • drożdżówki i delikatne bułeczki
  • zagęszczanie zup, sosów i kremów