Mak Biały

Dodaj do Listy życzeń

Mak biały – naturalny, delikatny i lekko orzechowy. Doskonały do rogali świętomarcińskich, makowców i deserów. 100% natury, bez dodatków i konserwantów.

3,80  / 100 g

40 w magazynie


Wybrana ilość: 0.1 kg

Waga netto: 

100 g

Kraj pochodzenia: 

Czechy

Certyfikat EKO/BIO: 

Frakcja: 

ziarno

Wysyłka w: 

48h

Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w tym produkcie są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie namocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Opis

Mak biały to wyjątkowa odmiana maku, ceniona za swój delikatny, lekko orzechowy smak i jasny kolor. To niezastąpiony składnik tradycyjnych wypieków – zwłaszcza rogali świętomarcińskich, makowców i kutii.
W porównaniu z popularnym makiem niebieskim, mak biały jest łagodniejszy i delikatniejszy, dzięki czemu idealnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Nasz mak biały z Czech pochodzi z kontrolowanych upraw, bez dodatków, konserwantów i sztucznych barwników.
Jest bogaty w:

  • błonnik,
  • wapń,
  • magnez,
  • zdrowe tłuszcze nienasycone – to naturalne źródło energii i składników mineralnych.

To produkt często wybierany przez osoby poszukujące naturalnych składników do domowych wypieków i zdrowej kuchni.

Składniki: biały mak 100%

 

Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy i soi

Wartości odżywczew 100 g produktu
Wartość energetyczna2263kJ / 539kcal
Tłuszcz42,9g
Kwasy tłuszczowe nasycone5,5g
Węglowodany4,2g
Cukry3,2g
Błonnik20,5g
Białko23,7g
Sól 0,02g

Zastosowanie maku białego:

  • do rogali świętomarcińskich, makowców, serników i bułeczek,
  • do kutii, klusek z makiem i deserów,
  • jako dodatek do owsianek, naleśników, sałatek i sosów,
  • idealny również do mas makowych i past śniadaniowych.

Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, mak biały warto sparzyć i zmielić tuż przed użyciem.